duminică, 23 martie 2014

Tort Diplomat de post

  • Ingrediente

    1 L frisca lichida de post +300-500ml pt. ornat
    300g. zahar pudra
    2 lamii{coaja rasa si sucul}
    3 plicuri cu gelatina {dr. Oetker}
    apa rece pt. inmuierea gelatinei {100ml.}
    2-3 pliculete cu zahar vanilat
    1 compot ananas
    1 compot mandarine
    2-3 fructe de kiwi {sau ce alte fructe doriti }
    FOAIE
    3 linguri zahar
    3 linguri apa minerala
    2 linguri ulei
    1 virf de lingurita de bicarbonat de amoniu {amoniac} dizolvat in suc de lamiie
    3-4 linguri de faina
  • Mod de preparare

    Se pune gelatina la inmuiat intr-un vas inox mic {300-400ml.-ibric} cu apa rece cam 100ml ,la bain -marie pina se dizolva complet, apoi se inchide focul si lasam ibricul in apa calda pina la intrebuintare.
    Fructele se scurg bine de zeama de compot si se taie dupa marimea dorita, se lasa in asteptare.
    Se bate apoi frica cu mixerul dupa indicatiile de pe cutie, pina devine tare dar nu prea teapana. In frisca astfel batuta se adauga zaharul dizolvat in sucul lamiilor si eventual in max. 30 ml suc din compotul de ananas, coaja rasa de la lamii si se amesteca usor pina la omogenizare, punindu-se apoi gelatina dizolvata, calduta, amestecind bine cu un tel pina la omogenzarea compozitiei.
    Urmeaza apoi fructele si aceasta compozitie se toarna intr-o cratita {de 2-2,5l capacitate}pe care am udat-o cu putina apa si am tapetat-o cu un celofan pe care la rindul lui il stropim cu apa rece. Scuturam putin cratita in miini ca sa se aseze bine compozitia , o nivelam cu o lingura si o dam la frigider pt. 3-4 ore minim. Pentru "baza" tortului Diplomat poti folosi o foaie gen biscuite dupa cum urmeaza:
    Se pune apa intr-un castronel cu un praf de sare, zaharul si se amesteca pina se dizolva zaharul. Apoi se adauga uleiul si amoniacul stins amestecind bine si fain  .Trebuie sa se obtina un aluat bun de intins in foaie dec , daca se mai cere faina mai adaugati pina la obtinerea rezultatului dorit.
    Pe fundul cretitei {in care doriti sa faceti tortul}uns cu margarina si tapetat cu faina, intideti o foaie grosuta din aluatul obtinut si il dati la copt pt. 15-20 minute la foc moderat spre mic. Aveti grija ca foaia sa ramina alba deasupra dar sa fie usor rumenita pe fund. Rece o asezati peste crema diplomat din cratita.
    Deci, intii faceti foaie si apoi crema diplomat. Tortul se rastoarna dupa 3-4 ore de stat in frigider sau a 2 a zi , ornindu-se cu frisca si fructe dupa dorinta si imaginatie ,imbogatindu-se ornamentatia cu ciocolata de post rasa sau figurine facute cu cioco . topita pe hirtie de copt, sau perlute de zahar .

  • Mod de servire

    La sfarsit, rasturnam tortul Diplomat de post, pe un platou, luam celofanul si ornam deasupra cu restul de fructe si putina frisca, apoi il servim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Translate