Un tort simplu, insa de foarte mare efect. Pentru varianta mai rapida puteti folosi creme la plic din comert.
Ingrediente:
pentru aluat:
300 ml apa
150 ml ulei
200 gr faina
7 oua
pentru crema de vanilie:
1 l lapte
300 gr zahar
6 galbenusuri
250 ml frisca lichida
2 plicuri gelatina
esenta vanilie
pentru crema de ciocolata:
50 gr ciocolata
50 ml frisca lichida
esenta rom
pentru glazura:
50 gr ciocolata amaruie
3 linguri zahar pentru caramel
Mod de preparare:
Fierbem apa impreuna cu uleiul. Cand clocoteste o dam deoparte si adaugam imediat faina amestecand rapid. Lasam sa se racoreasca.
pentru aluat:
300 ml apa
150 ml ulei
200 gr faina
7 oua
pentru crema de vanilie:
1 l lapte
300 gr zahar
6 galbenusuri
250 ml frisca lichida
2 plicuri gelatina
esenta vanilie
pentru crema de ciocolata:
50 gr ciocolata
50 ml frisca lichida
esenta rom
pentru glazura:
50 gr ciocolata amaruie
3 linguri zahar pentru caramel
Mod de preparare:
Fierbem apa impreuna cu uleiul. Cand clocoteste o dam deoparte si adaugam imediat faina amestecand rapid. Lasam sa se racoreasca.
Adaugam ouale unul cate unul si le incorporam. Trebuie sa rezulte o compozitie nu foarte groasa, care sa nu curga de pe lingura. Asadar cantitatea de oua poate fi variabila in functie de marimea lor, de tipul de faina.
Tapetam o forma rotunda cu hartie de copt si cu ajutorul unui sprit facem niste linii circulare din aluat lasand putina distanta intre ele fiindca vor creste la copt. Incingem cuptorul in prealabil si le coacem la foc iute in primele minute apoi la foc mic. Nu deschideti absolut deloc usa in timpul coacerii pentru ca se vor lasa.
Cu ajutorul spritului intr-o tava facem gramajoare mici de aluat din care vom face minieclerele.
Dam la cuptor pana se rumenesc. Cojile de ecler vor fi goale la mijloc. Le lasam sa se raceasca apoi le taiem in doua.
Pentru o parte din ele am preparat o crema ganache de ciocolata. Am topit ciocolata impreuna cu frisca si am dat la rece pentru o ora apoi am adaugat esenta de rom si am mixat compozitia pana a devenit ca o crema. Am umplut 20 eclere cu crema de ciocolata si le-am dat la rece.
Pentru o parte din ele am preparat o crema ganache de ciocolata. Am topit ciocolata impreuna cu frisca si am dat la rece pentru o ora apoi am adaugat esenta de rom si am mixat compozitia pana a devenit ca o crema. Am umplut 20 eclere cu crema de ciocolata si le-am dat la rece.
Asezam baza din aluat de ecler pe un platou si punem in jurul ei inelul reglabil pentru tort.
Preparam crema de vanilie. Batem galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase. Adaugam laptele si punem pe foc mestecand continuu pana incepe sa se ingroase. Dam deoparte si adaugam imediat gelatina dizolvata conform indicatiilor de pe plic si esenta de vanilie. Lasam sa se racoreasca usor. Batem frisca batuta pana se intareste si o incorporam in crema de vanilie. Umplem 10 eclere cu crema de vanilie si le lasam deoparte.
Turnam un strat subtire de crema peste blatul rotund de la baza apoi asezam in mijloc eclerele cu crema de ciocolata.
Turnam un strat subtire de crema peste blatul rotund de la baza apoi asezam in mijloc eclerele cu crema de ciocolata.
Turnam peste ele restul de crema si nivelam.
Topim ciocolata si glazuram eclerele. Turnam glazura in fir subtire pe suprafata tortului. Dam tortul la rece pentru una-doua ore.
Caramelizam zaharul il dam deoparte si cand ajunge la temperatura potrivita tragem cu coada unei linguri de lemn formand o retea de fire de caramel cu care vom decora tortul.
Taiem felii cu un cutit bine ascutit pe care il vom trece prin jet de apa fierbinte inainte de fiecare felie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu